2017. október 3., kedd

Állatok Világnapja 2017. október 04.

Megkezdődött a 2017/2018- as tanév, s ezzel együtt a környezetvédelmi programok is. Az elsőn már túl is vagyunk, szakavatott zsűri megvizsgálta, hogy a tantermeitekben, mennyire figyeltek a rendre. Az eredmény összesítése, még várat magára. Remélem minden terem birtokolhatja továbbra is a "Tiszta udvar, rendes ház" címet. 😉

A szeptember gyorsan eltelt, s már itt is van az október. A következő fontos környezetvédelmi nap, amiről megemlékezünk:


               október 04. Állatok Világnapja

Az állatokat mindenki szereti, az lehet, hogy nem mindet, én például frászt kapok a denevérektől, de az emberek többsége odafigyel az állatokra.
A Földön rengeteg állatfaj van. Az elmúlt években azonban egyre több olyan hírt hallani, mely szerint egyre több faj áll a kihaláshoz közel, így veszélyeztetettek.

De mit is jelent az, hogy veszélyeztetett állatfaj? Szeretnék megmutatni, néhány olyan állatfajt, amelynek létezése veszélybe került.

A felelőtlen emberi viselkedésnek, a mértéktelen vadászatnak, élethelyeik elvesztésének, vagy kényszerű elhagyásának köszönhetően nagyon sok állatfaj a kihalás közelébe került, veszélyeztetetté válik.

Mikor lesz veszélyeztetett egy faj?
  •      ha kevés egyede lesz annak az állatnak
  •      ha csak kis területen élnek
  •      ha 2500-nál kevesebb szaporodóképes állat van
  •        a kihalás esélye a természetes élőhelyen legalább 20 százalék az elkövetkezendő 20 évben

Néhány veszélyeztetett állat a nagyvilágból

Jávai orrszarvú



60 példány maradt fent belőle. Valaha egész Ázsia területén fel lelhetőek voltak. csökkent létszámuk az orvvadászoknak, valamint a lecsökkenő életterüknek tudható be.

Északi szőrösorrú vombat


Ausztrália nemzeti parkjaiban élnek javarészt ezek az állatok. Összesen körülbelül 113 darab van belőlük. Hirtelen létszámcsökkenésük a táplálékuk elfogyásának köszönhető.

Arany nyílméregbéka


Kolumbiában őshonos. Mérge olyan erős, hogy akár 10 felnőtt emberrel is végezhet. Lakóhelyéül szolgáló esőerdők területe csökken, ezért került a kihaláshoz szélére.
kaliforniai kondorkeselyű
Ma körülbelül 300 példány található meg belőle, ez annak köszönhető, hogy a természetes élőhelyeiket az emberek gyakorlatilag megsemmisítik.


Néhány veszélyeztetett állat Magyarországon

Hazánk területén is él számos olyan faj, amelyek a kihalás szélére került.

Gyöngybagoly


Magyarországon fokozottan védett. Többet megtudhattok róla itt.


Európai vidra


Egész Európában veszélyeztetett faj, vannak olyan területek, ahol teljesen kipusztult. Többet megtudhatsz róla itt.


Német bucó


Magyarországon ritkán előforduló, fokozottan védett hal. Többet megtudhatsz róla itt.


Nyugati földikutya


Fokozottan védett faj. Többet megtudhatsz róla itt.


Az Állatok Világnapja alkalmából készítettem Nektek feladatokat.
A falon elhelyezett totó megoldásában, mindenképp számítok a 3., 4., 5., 6., 7., 8. osztályra, a foglalkoztató 3., az autista A/1, és 2 csoportokra. Természetesen a többi csoport is kitöltheti a totót, ha vállalkozószelleműek.😊 Ha ők mégsem azt választják, akkor sem fognak feladat nélkül maradni...
A következő linkekre kattintva állatokkal kapcsolatos feladatokat találtok.

Keresd a párját!
Háziállat vagy vadállat?
Hangpárosító
Állatok nevei

A totó megoldásait a fakkomba kérem!
Jó munkát mindenkinek!😊